A.M.I. Soft Anal Band System

A műtéti beavatkozás

A műtét altatásban, körülbelül másfél óra alatt történik. Az aktivátor, a szelep és a port a beteg számára legmegfelelőbb helyre kerül beültetésre.

A műtét után a betegeknek pár napot a kórházban kell tölteniük hogy kizárják a komplikáció lehetőségét. A beavatkozás alacsony kockázatúnak számít, mert kevés vérzéssel jár, és az alkotóelemek a bőr alatt helyezkednek el úgy, hogy nem nyitják meg a hasüreget. A betegnek nem kell vérről gondoskodni, és a műtét után felmerülő komplikációk is ritkák. A műtéti technika a záróizom beidegzését nem érinti, így a szerkezet bármikor eltávolítható anélkül, hogy a páciensnél visszafordíthatatlan folyamat történne.

A műtét után

Műtét után a sebgyógyulásra 6 hetet várni kell, a rendszert utána töltik fel. Ez idő alatt a betegeknek gyakori, enyhe bélmozgásra kell törekedniük, hogy megóvják a műtéti területet, különösen a záróizom környékét az erőlködéstől. A fájdalom elkerülése végett a bőrön ejtett műtéti sebzések – ahol az aktivátort és a szelepet behelyezték – gyógyulása mindenképpen szükséges. A 6 hét elteltével a beteg visszatér a kórházba, és az orvos feltölti az anal bandet, aktiválja azt. Ezután egy anális manometriás vizsgálatot végeznek, és stressz teszt segítségével megállapítják a kontinencia elért mértékét is.
Ennek kell alátámasztania, hogy a betegnél hasonló záró funkciót értek el, mint egészséges sphincter esetén.

A székletürítés elindítása

  • a gyűrű nyitása a bőr alatt a szelep kitapogatásával, majd legalább 10 másodpercig történő lenyomásával történik.
  • a szelep megnyomásával a folyadék a gyűrűből az aktivátor tartályába áramlik (mely az aktivátor enyhe kidudorodását okozza). A gyűrű kiürülésével és kinyílásával a széklet a végbélből további erőlködés nélkül szabadon távozhat.
  • A bél kiürítése után a beteg tenyerével finoman lenyomja az aktivátort hogy az visszatérjen lapos helyzetébe. A folyadék visszaáramlik a gyűrűbe, és a gyűrű ismét bezárul a végbél körül.

Ha lapos az aktivátor:

a szerkezet zárva van

Ha kidudorodik az aktivátor:

a szerkezet nyitva van, a székletürítés lehetséges