Aranyér-betegség

Az aranyérről általában

Mi az aranyér?

Az aranyeres csomók a végbél falában található természetes vénatágulatok. A záróizommal együtt ennek a vénákkal bélelt nyálkahártya párnának a feladata a végbélműködés, a székelés precíz szabályozása.

Hogyan működik?

A bélmozgás során ezek az aranyeres párnák összehúzódnak utat engedve a széklet távozásának.

Meg lehet szabadulni az aranyértől gyorsan, biztonságosan és hatékonyan?

Szinte minden második felnőtt élete során megtapasztalja az aranyérbetegség tüneteit. Mostanáig a kezelési módszerek és következményeik olyan sok kellemtelenséggel jártak, hogy sokan inkább együtt éltek betegségükkel, semmint orvoshoz fordultak volna. Most elérhető egy új kezelési módszer: fájdalmas beavatkozás helyett az A.M.I. HAL-RAR műszerével gyengéden és biztonságosan megszabadulhat bármilyen fokú aranyerétől.

Miért alakul ki az aranyér?

Az aranyér kialakulásának több oka is lehet, melyek a beteg számára nem mindig ismertek. A következő tényezők azonban kétség kívül növelik az aranyér kialakulásának kockázatát:

 • Bélmozgás során erőltetett székelés vagy nagyon kemény széklet
 • Terhesség
 • Szövetek idős kori elgyengülése
 • Egészségtelen életmód (mozgás hiánya, helytelen étkezési szokások, túlzott alkoholfogyasztás, stb)

Négy stádium

Az aranyeres párnákat kötőszövetes rögzítő elemek tartják a helyükön. Ha túl nagy nyomás nehezedik rájuk, rögzítésük sérül, és a csomók megduzzadnak. Ha a megnagyobbodott csomók a végbélből kitüremkednek, aranyér előesésről beszélünk. Az aranyeres csomók méretük és az előesés súlyossága alapján négy fokozatba sorolhatók:

  I. stádium:
 • enyhén tágult csomók  II. stádium:
 • tágult csomók, melyek kitüremkednek, de spontán visszahúzódnak  III.sátdium:
 • erősen tágult csomók, melyek manuálisan még visszahelyezhetők a végbélbe  IV.stádium:
 • nagyon erősen tágult csomók, állandó előesésben
Az aranyér négy stádiuma
Az aranyér négy stádiuma

Mik a tünetek?

A betegségben szenvedők tapasztalhatnak vérzést, viszkető-, égő érzést, tompa fájdalmat, vagy a végbélből kitüremkedő duzzanatot.

Mit lehet tenni?

Az aranyér nagyon gyakori betegség. Ne szégyellje, és ne féljen! Minél előbb kér tanácsot és alapos kivizsgálást, annál kisebb kellemetlenség árán szabadul meg a betegségtől. Keresse fel orvosát, és érdeklődjön a HAL-RAR után – a jóformán fájdalommentes módszerről, mely megoldást jelent az aranyérbetegség kezelésében.

Milyen beavatkozások léteznek?

Általánosságban:

 • I. fokú aranyereknél elegendő a konzervatív gyógyszeres kezelés
 • A II-IV. fokú aranyerek sebészi beavatkozást igényelnek

Sebészi megoldások

A sebészi technikát általában a csomók mérete dönti el. Az eljárás fajtájától függ, hogy a kimetszés után a sebet gyógyulásig nyitva tartják, vagy a sebszéleket összevarrják. A technikától függetlenül ennek a nagyon érzékeny területnek a kimetszése nagy fájdalommal jár. A hagyományos sebészi technikáknak további hátrányuk, hogy általában 3-10 napos kórházi bennfekvést igényelnek és a munkából akár 4 hetes kiesést is okozhatnak.

HAL-RAR: a kíméletes megoldás

A HAL (Haemorrhoidal Artery Ligation) technika Dr. Morinaga japán orvos nevéhez fűződik, aki 1995-ben publikálta először. 2000-ben az A.M.I. kifejlesztette a HAL műszert, melynek használatára folyamatosan képezi a sebészeket világszerte. A metódus 2005-re kiegészült a RAR (Recto Anal Repair) módszerrel.

Kezdetben a módszert nem ismerő orvosok szkeptikusan álltak a technikához, mert hiányolták a sebészi kimetszést. Az évek során azonban számtalan tudományos vizsgálat és tanulmány látott napvilágot világszerte, melyek bizonyítják, hogy az aranyér kezelésében a HAL-RAR legalább olyan hatékony megoldás, mint az annál invazívabb sebészi megoldások.

Röviden a HAL-RAR® technikáról:

 • Nincs vágás, szövet kimetszés, nincs nyílt seb
 • Rövid műtéti idő
 • Egy napos kórházi benntartózkodás (amennyiben nincs egyéb kísérőbetegség, pl. fistula, fissura)
 • Gyors visszatérés a munkába
 • Világszerte kimagasló gyógyulási eredmények

Bővebben a HAL-RAR® technikáról