Széklet inkontinencia

Széklettartási zavar? Van megoldás!
A.M.I. Soft Anal Band System
A.M.I. Soft Anal Band System

Széklet inkontinencia egyaránt érinthet férfiakat és nőket, bármilyen korban. Ez a betegség nagymértékben rontja az életminőséget; a társas élet jóformán lehetetlenné válik, a fizikai és pszichológia igénybevétel pedig elszigetelődést és depressziót eredményezhet. Sok széklet inkontinenciában szenvedő beteg már eleve ápolás alatt áll, mely kiszolgáltatott helyzetet csak súlyosbítja a betegség kialakulása.

Az A.M.I. Soft Anal Band System egy manuálisan működtethető rendszer, mely a végbél záróizom funkcióját segíti. A szerkezet minden része szubkután, azaz közvetlenül a bőr alá kerül beültetésre, ezért nincs szükség egyik testüreg sebészi megnyitására sem – ez leegyszerűsíti az implantációt, és a műtéti kockázat is csökken.


Kórkép
A széklet inkontinencia, a bélműködés feletti kontroll elvesztése, lesújtó emberi probléma világszerte. Súlyos széklet inkontinenciáról beszélünk, ha legalább heti egy alkalommal akaratlan szilárd vagy folyékony széklet vesztés történik, és ez nagy hatással van a mindennapi életre.

Elöregedő társadalmunkban a széklettartási zavarban szenvedők aránya meghaladja az 5%-ot, mert az idősebb korosztálynál gyakoribb a betegség kialakulása.

Kiváltó okok

A széklet inkontinencia kiváltó okai, többek között:

 • A sphincter és a medencefenék izmainak meggyengülése
 • Székelési szokások megváltozása, pl. krónikus súlyos hasmenés
 • Az alsóbb bélszakasz beidegzésének rendellenességei
 • Agyvérzés
 • A medencefenék izmainak sérülése
 • Olyan betegségek, mint például a sclerosis multiplex, a cukorbetegség, az immunrendszer betegségei vagy gerincvelő sérülések

Mindazonáltal, megfelelő kezeléssel a széklet inkontinenciában szenvedők megszabadulhatnak a betegség számos tünetétől.


Kérdések az orvoshoz
Mekkora fizikai erő szükséges a szerkezet működtetéséhez?

Az A.M.I. Anal Band egy bizonyos mértékű kézügyességet és erőt igényel, mellyel az aktivátor és a szelep működésbe hozható.

Mekkora esélye van a szerkezet meghibásodásának?

Szivárgás, elzáródás vagy más meghibásodás előfordulhat. A rendszer viszont nem tartalmaz olyan alkatrészt, mely elkopna, elhasználódna vagy elszakadna.

Mennyire biztonságosak a szilikon protézisek?

Az A.M.I. Soft Anal Band System kétféle anyagból készül. Az egyik tiszta, orvosi szilikon, melyből implantátumok régóta készülnek, a másik tiszta, orvosi titán. A rendszer nem tartalmaz szilikon gélt, vagy szilikon olajat. A szilárd szilikon elasztomert és titánt évek óta használják orvosi implantátumok alapanyagaként.

Sor kerülhet a protézis cseréjére?
Azt nem lehet előre megmondani, hogy egy implantátum egy adott betegnél mennyi ideig fog működni. Akárcsak más orvosi implantátumoknál, itt is igaz az, hogy a beültetett rendszer élettartama függ a használat mértékétől, és nincs élettartamra szóló garancia.
Az implantátum meghibásodása annak műtéti úton való cseréjét eredményezheti. Ha a rendszer működésében bármi változást észlel, azonnal forduljon orvosához!

Végezhető MRI vizsgálat a protézissel?

Igen, az A.M.I. Soft Anal Band Systemmel végezhető MRI vizsgálat.

Előfordulhat, hogy a protézis elmozdul a helyéről?

A rendszer bármely elemének elmozdulását az orvosok migrációnak hívják. Jelen esetben a migráció jellemzően a bőrfelszín felé való elmozdulást jelenti. A betegnek azonnal jeleznie kell orvosának, ha bármely alkotóelem a bőrfelszínen előtűnik, vagy ha a szelep vagy az aktivátor nem tapintható.

Szóba kerülhet anális közösülés? 

Az A.M.I. Soft Anal Band Systemmel az anális közösülés ellenjavallt.

Terhesség és szülés?

Hüvelyi szülés során az implantátum komplikációt okozhat. Konzultáljon orvosával a hüvelyi szülés, vagy az alternatív császármetszés lehetőségéről.


Kezelési eljárások
Sok esetben a széklet inkontinencia csupán tünet, nem pedig a betegség maga, épp ezért rendkívül fontos, hogy előbb fény derüljön a probléma gyökerére. A megfelelő kezelési eljárás tehát magán a betegségen múlik.


Konzervatív terápiák:

 • Gyógyszeres kezelés
 • Viselkedés tréning
 • Medencefenék gyakorlatok
 • Biofeedback kezelés
 • Elektrostimuláció

Amennyiben a konzervatív kezelési módok hatástalannak bizonyulnak, vagy súlyos inkontinenciával állunk szembe, műtéti beavatkozás kerülhet szóba.

Műtéti beavatkozás: hogyan működik a szerkezet?

A rendszer 5 fő egységből áll:

1: Puha, feltölthető szilikon gyűrű (Anal Band), melyet az anális csatorna köré ültetnek be; mérete beállítható.
2: Egy aktivátornak nevezett egység
3: Egy szelep, mely a gyűrű nyitására és zárására szolgál
(az aktivátort és a szelepet a bőr alá, általában a szeméremcsont vagy a szegycsont közelébe, vagy a hasfalba ültetik be)
4: Port, a rendszerben áramló folyadék mennyiségének változtatásához, így a szükséges nyomás beállításához – a záróizom funkció megtartásához.
5: Bőr alatt elhelyezett röntgen árnyékot adó katéter rendszer, mely összeköti a szerkezet minden elemét – a gyűrűt, a portot, az aktivátor és a szelepet


A széklettartás szabályozása
A protézis, amely a záróizom természetes működését utánozza, segíti a betegeket, hogy újra képesek legyenek a széklettartásra.
A széklet inkontinencia karbantartása
A széklet inkontinencia karbantartása

Az A.M.I. Anal Band System beültetése ugyanakkor csak egy eleme a széklet inkontinencia karbantartásának. A helyes étkezési szokások, a fizikai aktivitás, valamint az egyes betegek pozitív hozzáállása nagymértékben támogatják a szerkezet sikeres működését. A legtöbb beteg számára a testmozgás megfelelő folyadékbevitellel kimondottan hatékony a bélmozgás rendben tartására. 

Azon betegek számára, akik baleset következtében váltak inkontinenssé, speciális gyógytorna végzése nem csupán az izommozgásra, hanem a test-tudatosság visszanyerésére is pozitív hatással van. Ez különösen fontos a szerkezet működőképességének biztosításában, mivel a műtét után a betegeknek fel kell eleveníteniük a székletürítés funkcióját, mely náluk többé már nem automatikus, hanem tudatos folyamat. Ez hatalmas türelmet igényel.