Női inkontinencia

Alapvető információ a húgyhólyag gyengeségéről
 • Vizelet inkontinenciaként vagy akaratlan vizeletvesztésként is ismert
 • Nőket és férfiakat egyaránt érint kortól függetlenül, bár idősebb korban növekszik a hajlam
 • A demenciával és széklet inkontinenciával együtt a 65 év felettieket leggyakrabban érintő betegségek közé tartozik
 • Általában a nőket gyakrabban érinti – minden harmadik nő vizelet inkontinenciától szenved

A női inkontinencia kiváltó okai

A medence és medencefenék különböző struktúráinak elhelyezkedése, valamint az egymással való kapcsolódásuk miatt a nők különösen ki vannak téve a stressz inkontinencia kialakulásának. Ez többek között a terhességnek, szülésnek, és hormonális hatásoknak köszönhető. Mikor a medencefenék és a húgycsövet alátámasztó szövetek veszítenek rugalmasságukból, a húgycső megsüllyedhet és kitágulhat, amely önkéntelen vizeletvesztést eredményezhet minden alkalommal, mikor a hasűri nyomás megnövekszik (például köhögés vagy tüsszentés során). Ugyanakkor, egyéb problémák is okként felmerülhetnek, úgy mint a méh vagy a hüvely süllyedése, valamint bélgyengeség, amely gázok vagy széklet önkéntelen távozásával járhat.

A hólyag gyengeség leggyakoribb fajtái

A női inkontinencia típusai
A női inkontinencia típusai

Sürgősségi / késztetéses (urge) inkontinencia

Ez gyakrabban előfordul férfiak körében. A sürgősségi inkontinencia jellemzője a betegre hirtelen rátörő vizelési inger, amelyet rendkívül nehéz elnyomni annak ellenére, hogy a hólyag telítetlen. A beteg kis vizeletmennyiséget veszít amennyiben nem sikerül időben elérnie a mellékhelyiséget. Ez különösen kellemetlen lehet, mivel az inger 'provokálás' nélkül is gyakran jelentkezik mind nappal, mind éjszaka.

Stressz inkontinencia

Ez a nők körében az inkontinencia leggyakrabban előforduló formája. A stressz inkontinenciára jellemző, hogy a beteg akaratán kívül vizeletet veszít fizikai tevékenységek végzése során, mint például köhögés, tüsszentés, vagy nevetés; sportolás, séta, emelés, és egyéb tevékenységek következtében, akár lépcsőzés közben is előfordulhat. A szivárgást nem vizelési inger idézi elő.

Kevert inkontinencia, avagy a sürgősségi és stressz inkontinencia együttes előfordulása

Minden második inkontinenciától szenvedő férfit, és minden harmadik inkontinenciától szenvedő nőt érint az inkontinenciának ezen formája, amely a korábban említett fajták tüneteinek a kombinációja.

Minden második inkontinenciától szenvedő férfit, és minden harmadik inkontinenciától szenvedő nőt érint az inkontinenciának ezen formája, amely a korábban említett fajták tüneteinek a kombinációja.

Kérdések, melyeket orvosa feltehet önnek

 • Mióta tapasztal akaratlan vizelet vesztést, és milyen gyakran fordul elő?
 • Ez bizonyos helyzetekhez köthető, például fizikai aktivitáshoz?
 • Mennyi vizeletet veszít, és milyen fajta betétet használ?
 • A vizeletvesztés éjszaka is előfordul?
 • Előfordul hirtelen vizelési inger úgy, hogy már nem éri el a mellékhelyiséget?
 • Meg tudja állítani akaratlagosan a vizelet sugarat? Ilyenkor a hólyagját telesen üresnek érzi?
 • Vizelés során érez fájdalmat?
 • Ha szed erre gyógyszert, mit szed?
 • Volt valaha hasi műtétje? Ha igen, milyen?

Kezelési eljárások

A hólyag gyengeség bármely típusának kezelése során az orvos általában egy 'lépésről lépésre' történő megközelítést alkalmaz, melyet a beteg egyedi tüneteihez igazít.

Konzervatív kezelési eljárások

A medencefenék gyakorlatok nőknek és férfiaknak egyaránt reményteljes kezelési módszernek bizonyulnak a stressz inkontinencia kezelésében, feltéve, ha helyesen, és kellően hosszú ideig végzik azokat. Ezt az eljárást speciális eszközökkel is lehet helyettesíteni, illetve kiegészíteni, mint például az elektrostimulálás, vagy biofeedback kezelések. Számos orvos alkalmazza ezeket a módszereket, amelyek bél gyengeség esetén is javulást eredményezhetnek.

Az urge (sürgősségi / késztetéses) inkontinencia kezelésében a húgyhólyag relaxálására ható gyógyszerek fontos szerepet játszanak, különösen, ha tisztán urge inkontinenciáról van szó. Ahol a hólyag gyengeségben az előrehaladott kor is szerepet játszik, ott hormonok használata segítheti a kezelést, különösen stressz inkontinencia esetén.

Sebészeti beavatkozások

Amennyiben a konzervatív kezelési eljárások sikertelennek bizonyulnak, különösen a stressz inkontinencia vagy a kevert inkontinencia esetében, ott az orvosok a sebészeti beavatkozás mellett döntenek. Az 1990-es évek óta az úgynevezett szalag beültetéses módszert alkalmazzák, amely a '90-es évek előtt használt beavatkozási módszereknél sokkal kíméletesebb a betegek számára.

Bővebben szalag beültétéséről