Anális fisztula

Az anális fisztuláról általában

Az anális fisztula, más néven végbélsipoly kóros összeköttetést jelent a végbél belső ürege és a bőr között. A végbél izomrétegei között található mirigyek gyulladása esetén az általuk termelt váladék nem képes bejutni a végbél üregébe, ezért a bőr irányába tör utat magának.

A gyulladás következtében a mirigy-váladék kisebb járatokon keresztül a végbélnyílás környékén tályogként jelenik meg, amely tályogból az esetek többségében  fisztula marad vissza.

A végbélsipoly kialakulásának oka általában bakteriális fertőzés következtében begyulladt, eltömődött anális mirigy és az ennek következtében kialakuló anális tályog. A végbélsipoly kialakulásának egyéb, ritkábban előforduló okai a következők:

 • Crohn-betegség 
 • Szexuális úton terjedő betegségek
 • Sérülés, idegentest okozta perforáció
 • Tuberkulózis
 • Sugár-kezelés a rákbetegségekben
 • Divertikulitisz (olyan betegség, amelyben kis tasakok képződnek a vastagbélben és begyulladnak)
 • Daganatos betegségek
Az anális fisztula diagnózisa

A diagnózis első lépése a páciens beszámolójának, panaszainak meghallgatását követő fizikális vizsgálat. A panaszt okozó járat azonosítását követően a járat lefutását úgynevezett szondával (speciális, lekerekített végű vékony pálcával) vizsgálják, amit végigvezetnek a sipolyjáraton.

A szondával végzett vizsgálat során kideríthető, hogy felszínes sipolyjáratról van-e szó (az ilyen sipoly bőr közelében fut végig), vagy pedig olyanról, amely a végbél mellett futva magasan fölterjed és áttör a végbél záróizmain is. 

Vannak egészen magasra terjedő, sőt akár elágazó sipolyok is. Ezeket nem minden esetben lehet szondázással azonosítani, esetükben gyakran ultrahangos vagy MR-vizsgálatra van szükség.

Ezen módszerek alkalmazásával feltérképezhető a sipoly lefutása. Ha a sipoly bizonytalan eredetű, vagy esetleg ismétlődő, mindenképpen szükség van vastagbéltükrözésre is, hogy azzal kizárják a hátterében esetlegesen meghúzódó krónikus betegségeket, gyulladásokat vagy daganatokat. 

Az anális fisztula kezelése

A végbélsipoly kezelése a sipoly elhelyezkedésétől, a sipolyjárat összetettségétől, és a létrejöttének pontos okától függ. A végbélsipoly gyógyítása szinte minden esetben műtéti beavatkozást igényel.

FIXcision: az anális fisztulák precíz kimetszése


 • Irányított vágás 

 • Kisebb műtéti trauma 

 • Rövid beavatkozási idő 

A FiXcision műszerkészlet lehetővé teszi a körkörös szövet kimetszést egyszerű anális fisztulák esetében. Mindez néhány egyszerű lépésben elvégezhető.  A szonda segítségével a vezető behelyezése a fisztula járatba.

   A szonda lecsavarása a vezetőről. Az ütköző csatlakoztatása a behelyezett vezetőre.

   A fisztulajárat körkörös kimetszése a körkés forgatásával és előre tolásával.

   Az ütköző eltávolítása, majd a vezető és körkés kihúzása a fisztula járatból. 

   A fenti műtéti eljárás úgynevezett egyszerű fisztulák esetében lehetséges, melyeknek hossza nem haladja meg az 5 centimétert.

   Comfort Drain: hosszútávú járatképzés az anális fisztulákban

   • Jelentősen megnövelt komfortérzet a páciens számára
   • Az első teljesen csomómentes, zárt drén hurok
   • Az első, erre a célra jóváhagyott orvosi eszköz
   • Kevesebb gyulladásos bőrirritáció a fisztula-műtétre való várakozás idejére
   • Tökélesített zárás

   A Comfort Drain a hosszútávú drenázs első eszköze az inter-, transz- és supra-sphincterikus fisztulák kezelésére, amely csomómentes zárásának köszönhetően a lehető legnagyobb kényelmet nyújtja a betegeknek.

   A Comfort Drain az első, kifejezetten erre a célra jóváhagyott orvosi eszköz, mely hajlítható bevezető szondából, puha szilikon csőből és egyedi zárómechanizmusból áll, így a végek összeillesztéséhez nem szükséges sem csomó, sem varróanyag.

   A puha szilikon cső a szondához van rögzítve. Ennek eltávolítása után a drén két végét csatlakoztatjuk, így az eszköz zárt gyűrűt alkot. Ez elősegíti a fisztulajárat szövetszaporulatát, így a biztonságos előkészítést a későbbi fisztula műtétre.

   A Comfort Drain három részből áll:

    1. Fém gombos szondából
    2. Szilikon csőből (drén)
    3. Polipropilén zárótüskéből

   A Comfort Drain esetében a kevesebb határozottan több:

   Az egyszerű zárás megkönnyíti és hatékonyabbá teszi a sebész munkáját a későbbi műtét során, míg a vékony és puha drén, valamint az extra varratok és csomók hiánya a betegeknek kevesebb bőr irritációt és fokozott kényelmet biztosít, különösen ülő helyzetben.

   Mivel egy felnőtt átlagosan napi 11,5 órát tölt ülő helyzetben, egy trénnel ellátott fisztula jelentős életminőség-romlást okoz a mindennapokban. Ez az a helyzet, amiben a Comfort Drain megoldást kínál.