Férfi inkontinencia


Férfi vizelet inkontinencia: alapvető információk
 • Akaratlan vizeletvesztésként vagy inkontinenciaként is ismert
 • Nőket és férfiakat egyaránt érint kortól függetlenül, bár idősebb korban növekszik a hajlam
 • A demenciával és széklet inkontinenciával együtt a 65 év felettieket leggyakrabban érintő betegségek közé tartozik
 • Idős embereknél, akik fizikailag inaktívak, nagyobb eséllyel alakul ki inkontinencia
 • Férfiak körében gyakran a prosztata műtéti úton való eltávolításának következtében alakul ki

Fény az alagút végén!

A vizelet inkontinencia kezelésére kifejlesztett eszközöknek, mint például az ATOMS-nak köszönhetően, évente páciensek ezrei térhetnek vissza normál életvitelükhöz megszokott környezetükben. Az ATOMS implantátum bármelyfokú inkontinencia esetén beültethető, és biztosítja a beteg visszatérését aktív életmódjához. 

Más implantátumokkal ellentétben, az ATOMS műtéti beavatkozás nélkül később is szabályozható, és működtetése a betegtől nem igényel kézi manipulációt (pl. pumpálást). Miután az eszközt orvosa az ön állapotához igazította, önnek mindössze hagynia kell, hogy az ATOMS végezze a dolgát!


A betegségről
A legtöbb esetben a prosztata műtéti eltávolítása okozza a férfi vizelet inkontinencia kialakulását. Ez már önmagában is nagy feszültséget okoz a betegekben, ám az ezt fokozó inkontinencia meglehetősen negatívan befolyásolja az életminőséget. Tanulmányok igazolják, hogy az érintett férfiak aránytalanul jobban szenvednek az inkontinencia tüneteitől, mint az inkontinenciában szenvedő nők.

Alapvetően 3 súlyossági fokozatot különböztetünk meg medence- vagy prosztata műtét után kialakuló inkontinenciában:

I. Stádium

Enyhe szivárgás megerőltető fizikai munka végzése közben, nincs szivárgás fekvő helyzetben

II. Stádium

Mérsékelt szivárgás enyhe fizikai munka végzése közben, vagy testhelyzet változtatás során; nincs szivárgás fekvő helyzetben

III. Stádium

Jelentős vizeletvesztés fizikai aktivitás nélkül is, akár fekvő testhelyzetben, mely elérheti a teljes vizeletveszést is. (akaratlagos vizelés nincs, mert a hólyag nem telődik)


Kezelési eljárások

Konzervatív terápiák

A prosztata radikális eltávolítása után számos férfi tapasztalhat átmeneti inkontinenciát, amely pár hónap után megszűnik.
Konzervatív módszerek az inkontinencia kezelésére:

 • Medencefenék tréning
 • Elektrostimuláció
 • Hólyag tréning
 • Folyadékbeviteli szokások változtatása (folyadékbevitel csökkentése, valamint a húgyhólyagot irritáló anyagok, mint például kávé, kerülése)

Amennyiben a prosztata eltávolítását követő 6-9 hónap után is inkontinenciát tapasztal, orvosa műtéti beavatkozást javasolhat. Különböző típusú implantátumok érhetők el, melyek támogatják a természetes záróizom funkcióját, és enyhítik, akár teljesen meg is szüntetik az inkontinenciát.

Műtéti beavatkozás

A leggyakoribb eljárások stressz inkontinencia kezelésére:

 • Duzzasztó anyag
 • Állítható és nem állítható húgycső alá behelyezhető szalagok
 • Pro-ACT System (két kis méretű ballon beültetése a húgycső két oldalára)
 • Műszfinkter

A fent említett szerkezetek többsége ugyanazon alapelvre épül: a húgycső összenyomásával megakadályozzák az önkéntelen vizeletvesztést.

Az ATOMS az egyik legújabb állítható implantátum, hálós karokkal és feltölthető szilikon párnával, mely a vizelet inkontinencia bármely stádiumánál alkalmazható. A szerkezet sajátossága, hogy műtét után is szabályozható sebészi beavatkozás nélkül.