ATOMS műtéti beavatkozás

Mivel jár a műtét?

ATOMS beültetése
ATOMS beültetése

A beültetés minimál invazív módon történik, és általában 30-60 percnél több időt nem igényel. Többnyire altatásban vagy gerinctáji érzéstelenítésben végzik. A herezacskó alatti kis metszésen keresztül kerül behelyezésre az implantátum, és a szilikon párna közvetlenül a húgycső alá kerül.

 A titánból és szilikonból készült portot a herezacskóba ültetik – később ezen keresztül tudják állítani a rendszert. A sebész úgynevezett transobturator technikát alkalmazva (amely női inkontinencia szalag műtéteknél már jól ismert) átvezeti a háló karjait egy csontos struktúra körül a bőr alatt, ezzel biztosítva a szerkezet stabil rögzítését.

A műtét elvégzése után 3-4 hetet várni kell, hogy az érintett terület meggyógyuljon, majd a szerkezet aktiválásra kerülhet. Mindazonáltal, számos páciens már az első szabályozás előtt érzékelhet pozitív változást.

Miben más az ATOMS?

A műtét utáni szabályozás lehetősége teszi egyedivé az ATOMS-ot. A szerkezet finomhangolásra kerülhet bármikor (a húgycsőre gyakorolt nyomás növelésével, vagy adott esetben csökkentésével), további sebészeti beavatkozás nélkül.

Hogyan történik a beállítás?

3-4 héttel a beavatkozás után a szerkezet az ön egyedi állapotához igazítható a port segítségével, mely a szeméremcsont mellé lett beültetve. Az orvos sóoldatot fecskendez a portba, amely a katéteren keresztül a húgycső alatt elhelyezkedő szilikon párnába áramlik. Ahogy a párna megtelik folyadékkal, a húgycsőre nehezedő nyomás emelkedik. A megfelelő módon szabályozott nyomás lehetővé teszi a vizelet tartást.

Valószínűleg több szabályozás kell az ideális űrtartalom megtalálásához, mivel a nyomás minden alkalommal csak kis mértékben, óvatosan növelhető. Az ATOMS legnagyobb előnye az, hogy a szabályozás meglehetősen könnyű, melyet orvosa bármikor elvégezhet, akár évekkel a beültetés után is – újabb műtéti beavatkozás nélkül.

Milyen más előnyöket kínál az ATOMS?

  • A visszahurkolt rögzítés biztosítja, hogy a szerkezet nem mozdul és nem fordul el – a helyén marad a megfelelő működés érdekében. A gyógyulás során a szilikon párna körül egy kötőszövetes tok alakul ki, amely védi a húgycsövet a sérüléstől.
  • Fiziológiás vizelés: a szerkezet aktiválásához, vizelet ürítéshez nincs szükség manipulációra. Vizelési inger esetén normál vizelés lehetséges.
  • Nincs mechanikus alkotóelem: önnek nem kell működtetnie egy alkatrészt sem. Hosszútávon nincs kockázata, hogy valami mechanikus rész elromlik vagy elhasználódik.

Felmerülő kérdések az orvoshoz

Vizsgálható vagy műthető a húgyhólyag a szerkezet beültetése után?

Igen, a hólyag rutin vizsgálatához nem szükséges semmilyen különös óvintézkedés. Műtét (húgycsövön keresztül végzett endoszkópos beavatkozás), pl. hólyag tumor vagy húgyúti kő esetén az ATOMS leengedhető mielőtt a beavatkozást elvégzik. Javasoljuk, hogy az ATOMS beültetésében jártas kórházzal, vagy osztállyal konzultáljanak.

Milyen típusú fizikai aktivitás kerülendő?

Ajánlott tartózkodni például lovaglástól vagy biciklizéstől – általában olyan sportoktól, amelyek nyomást gyakorolnak az implantátumra (egyes esetekben speciális nyereg használata segíthet). Ezeken kívül bármilyen fizikai tevékenység megengedett, a seb gyógyulása után visszatérhet megszokott életmódjához.

Végezhető röntgen vagy MRI vizsgálat a szerkezet behelyezése után?

Igen. A titán port nem ferromágneses, ami azt jelenti, hogy bármiféle orvosi képalkotó vizsgálat (röntgen, CT, MRI, ultrahang) biztonsággal elvégezhető. Mindazonáltal közölje a szakszemélyzettel az implantátum meglétét az ilyen természetű vizsgálatok előtt.