HAL-RAR

Hogyan működik a HAL?

A HAL (Haemorrhoidal Artery Ligation) hatékony kezelés a II. és III. fokú aranyereknél

Egy miniatűr doppler érzékelőt vezetnek a végbélbe, amely ultrahang segítségével pontosan meghatározza az aranyeres csomókat tápláló artériák helyét. A doppler érzékelő detektálja és az eszközön hanggal jelzi az artériás lüktetést.

HAL Technika
HAL Technika

A sebész ezután aláölti és leköti (ligálja) ezeket az artériákat. Mivel az öltés nem a végbélben, hanem feljebb, az érzőidegektől mentes rectum alsó részében történik, az eljárás lényegében fájdalommentes.

Az aranyeres csomók vérellátása az aláöltéssel megszűnik, a nyomás bennük lecsökken, így az aranyér szinte azonnal zsugorodni kezd. Néhány héten belül a csomók eltűnnek, és a panaszok megszűnnek. Nemzetközi tanulmányok bizonyítják a HAL technikával történő kezelés hatékonyságát a megfelelő fokú (II. III. fokú) aranyerek kezelésében.

Hogyan működik a RAR?

A RAR eljárás zseniálisan egyszerű.


Először egy tovafutó varrat készül fölülről lefelé. Az anoszkóp formájából adódóan csak a lecsúszott nyálkahártya kerül a hosszanti nyílásba és kap öltéseket.


A fonal végeit összehúzzák, és fölül megcsomózzák. Ez emeli vissza a kilógó aranyeres csomót.


Ezzel a felemeléssel az aranyeres csomók visszakerülnek eredeti helyükre. A szövet így hegesedik és rögzül, majd nyom nélkül gyógyul.